Les meves filles són "tiktokers"


Ja fa una estona que no escolto les nines, qué estaran fent? 
Vaig directa a l’habitació. 
Tenint en compte que són pre-adolescents, no em puc despistar gaire… no sigui cosa!
Així que entro a l’habitació, sense picar la porta, i “boooommmm” -aquesta és una de les expressions més habituals de les que fan servir elles-, em trobo a les dues que tot d'una em veuen esclaten a riure sonorament. 
Mira mamà!
I comença un moviment casi robòtic de mans, braços i malucs que conformen una coreografia molt propera a la llengua de signes, cosa que em sembla prou bé, que així ens entenem totes! 

Torno a la sala i m'arriba i s'escolten frases com: “quiero comerte toda baby”, “si me ves con otro, hago lo que quiero, si te pones celoso…”,  “ella me dise que beba todo…” Tot mooolt explícit. És molt graciós tot plegat, no me queda un altre que riure també!
Per suposat, en temps de “quarantine” -que és com elles li diuen en aquest període- no pot faltar el muntatge “I’m bored in a house” en el que hi ha un successió d’escenes de la vida quotidiana que les avorreix moltíssim.

Veig que fan enregistraments curts a diferents moments del dia a dia, i és que resulta que estan muntant el video  del “day rutine” que abasta des de que s’aixequen del llit, es canvien de roba tot fent un petar de dits, berenen un smoothie de maduixa i arándanos que me van fer comprar en temps de coronavirus!, fan els deures amb el portàtil mentres miren a càmara fent el símbol de victòria amb els ditets, miren la sèrie o parlen amb les veïnades per la finestra, que l’altre dia fins i tot van enregistrar un video d’aquests de TikTok amb totes les veïnades fent la mateixa coreografia als sostres de casa... Brutal!

De les meves estrelles preferides del TikTok destacaria sense dubte na Thalia. Fresca i espontànea ja s’ha fet viral moltes vegades. Em fa certa enveja! El darrer video que he vist de Thalia és responent al repte del coixí per dormir, o millor dit en llenguatge tiktok, el “Pillow Challenge”, que surt amb el coixí de vestit i cantant un fragment de la seva cançó “Eres piel morena”.
Està petat de challenges Tiktok. És a dir, de reptes. Com aquell de "rompe cráneos challenge" ... Sona força aterrador, oi?

La Thalia, que ja té una edat i no encaixa gaire en el perfil d'usuaris del TikTok -infants des dels 8 als 16 anys majoritàriament-, fa servir una arma infalible i saludable: riure’s d’una mateixa. I totes riem amb ella.
Trobam els menuts i les seves famílies fent autèntiques estupidesses. 

Fins i tot VOX, aquell partit polític carca i que supura bilis, s’ha fet un lloc entre la jovenella de la xarxa dels videoclips i els memes. Té els seus seguidors i alguns replicants, però gent com la meva filla li respon tranquil·lament a un “Arriba España” fora de lloc amb un “todo lo que sube baja…”
Aleno tranquil·la.

El TikTok ha augmentat en nombre d'usuaris aquests dies d’avorriment i de necessitat de comunicar-se. 
Us avís, millor no estar enganxat mirant vídeos molta estona. A veure, amb un meme tradicional, doncs el veus un pic, t’en rius i prou.
Però un meme en format videoclip amb un fragment concret d’una cançó que tothom en va fent versions, repetida una vegada i un altre, te pot fer esclatar i no de riure, sino d’amollar un JA ÉS SUFICIENT, ATURA o LLANÇO LA TAULETA PER LA FINESTRA…
Ja em faig càrrec que no són maneres…

Les mateixes que es van gastar la història d’amor entre Naïm Darrechi i Angela Màrmol. Una parelleta de les cinquanta mil que hi ha per TikTok, molt jovenets que juguen a ser ideals fent videos  plegats, viatjant agafats de la mà i moltes altres coses més que fan públiques. La ruptura d’aquesta parella es va retransmetre en directe.  En les posteriors discussions que van mantenir va haver episodis de violència, amenaces i una denúncia per abús sexual que va fer la mare de la jove. Parlant de tot això es van fer videos en viu i en directe. 

I tothom a opinar i fins i tot a posicionar-se, i els adults amb les mans al cap. I els no tan adults com el conegut youtuber “wildhater”, que fa una anàlisis del cas, que lis retreu sobretot que ho facin públic. Sabeu què en penso de tot això? Que molt bé que es faci públic. Poder tenir aquesta conversa amb les meves filles sobre la violència en les relacions, sobre masclisme. Tant que havíem cridat des del feminisme “lo personal és polític”.

Al final lo que queda al descobert és la nostra cultura masclista i de dominació d’uns sobre d’altres.
El risc no són les eines, sino què fem d’elles. Tiktok és una gran eina de comunicació moderna que ens torna una imatge del que som i té els seus riscos per als joves (al final teniu enllaços d'interès). No hi ha dubte que podem ser molt superficials, i sobretot podem riure de noltros mateixos i perquè no de la nostra societat. Igualment, observant aquesta xarxa podem treure conclusions molt valuosas i enriquidores.

Com mare que me preparo per "educar", vull dir que per mi el fet d’educar, porta implícit l'exercici de poder de dalt a baix i em porta a controlar. Jo més que educar,  m’estimaria acompanyar i estar disponible. I no és fàcil fer servir aquesta forma de criança que t’obliga a mostrar vulnerabilitats i te fan abandonar el poder. Els joves faran lo que vulguin igualment! Que expressin, que ballin i que conversin d' allò que vulguin. 
Per part nostra només els hem de respectar i estar disponibles.

Que a mi em costa també moltíssim no amollar: si no fas lo que te dic, adéu al mòbil i la tauleta! I tot passa per aprenguin a autorregularse, així que poc a poc... Lo que trobaria malament seria obligar a l’obediència  o criminalitzar lo que fan cada dia, com estar enganxadetes al tiktok, tot amb amenaces, coaccions i xantatge. 

M'estimaria més tracatar-les amb respecte, consideració i atenció. Així elles tindràn a l’abast aquesta forma de relacionarse. No queda altre: tot canvi que vulguis veure, ha de començar per una mateixa.

Cóm ho feu voltros? Amb quins problemes us heu trobat? Qué en pensau d'aquesta xarxa?

Enllaços d'interès per ampliar informació:

https://www.youtube.com/watch?v=yzXWz8p4w2E

https://www.compartirenfamilia.com/que-peligros-tiene-el-uso-del-tik-tok-entre-los-adolescentes

https://www.blocdepares.com/category/noves-tecnologies/