Un contracte d'us del mòbil a una nina de 13 anys


Les coses clares per davant! També amb els nostres infants ja que reflexa el respecte cap a ells com a persones que són, tot i que estiguin al nostre càrrec per ser menors.
És una bona pràctica pactar, acordar i anar amb les normes i lo que esperam per davant. Així anam conformant una relació sana amb els nostres infants i ens mostram i teixim com persones/societat respectuoses, sobretot amb les pràctiques que portem a terme. I m'ha agradat moltíssim llegir l'entrada al Bloc de Pares "El Contracte personal del mòbil". És un exemple de contracte que han fet uns pares a una nina de 13 anys, la Noa. Segur que podeu afegir, modificar o proposar noves "clàusules" i aquest seria un model que com a punt de partida us pot resultar profitós.
La meva filla Aurora fa un temps que em demana tenir mòbil. Té 10 anys i els seus companys i companyes fan servir el mòbi ja des dels 9 anys. No tothom però sí una gran part. De moment no té mòbil n'Aurora, però quan tingui 12 anys és probable que no ens poguem resistir. Això sí, les pautes han de ser clares per evitar mals majors com seria per exemple el "ciberbullying" que tant pot rebre n'Aurora com podria fer a altres amb actes que, amb un mòbil, resulten senzills i en principi 'inofensius'. En aquest punt, em ve al cap la sèrie de televisió '13 reasons why'  que per entendre els mecanismes del 'bullying' o 'assetjament escolar' és un 'must view' que els pares i mares, i també els nostres fills adolescents, no hauríem de perdre l'ocasió de visionar, reflexionar, comentar en família. Seria una manera fer-mos responsables de les nostres accions amb els altres i amb noltros mateixos.
El contracte de la Noa recull clàusules que ajudarien i fan prendre consciència d'aquesta responsabilitat que us parlo. Aquestes serien les més destacables en aquest sentit:


 1. Queda prohibit utilitzar-lo per mentir, burlar-te d’un altre company o enganyar. En el supòsit que això passes, s’inhabilitarà el mòbil per un mes la primera vegada, tres mesos la segona i per temps indefinit si hi hagés un tercer cop. Això serà així, t’ho diem els papis, no vulguis comprovar-ho.
 2. No participis en converses que pugin ferir o molestar als altres. Abans de res sigues una bona amiga (això és fonamental) o si no, queda’t al marge de les disputes. Si la que es insultada ets tu, ens ho comunicaràs immediatament, ens mostraràs els missatges i nosaltres adoptarem les mesures oportunes.
 3. No diguis res a ningú, ni per missatge ni per telèfon, que no diries en persona ni en veu alta davant dels teus pares.


Què us semblen? Són sufcientes? Afegirieu alguna cosa més? El to emprat és l'adequat? Compromet a l'infant al seu compliment?
Igualment, us reproduim el post sencer del 'Bloc de Pares' i us  animo a seguir-los de ben a prop. Un bon acompanyament en aquesta feineta de ser pares!

Publicat avui dia 8 de gener per 'Bloc de Pares'.
http://blocdepares.com/2018/01/08/el-contracte-personal-del-mobil/

Les festes ja han passat i esperem que hagueu gaudit d’uns dies fantàstics al costat dels vostres i gaudint d’un temps màgic amb l’esperança que el nou any 2018 sigui com a mínim millor que el passat 2017 !
Ara tornen dies de “normalitat” horària sobretot en els nostres infants i per aquest motiu aquesta setmana i la vinent les dedicarem el blocdepares a donar-vos recursos sobre temes molt importants i bàsics que es poden haver “desmarxat” amb les vacances ( com l’hàbit del bon dormir) o que poden haver vingut de nou ( com l’arribada del mòbil i tot el que això comporta).
Avui comencem amb una miqueta de “canya” i amb un tema molt controvertit: el mòbil i la permissivitat en el seu ús!!!!!! Per aquest motiu us fem partíceps d’un contracte destinat a una nena anomenada NOA i que ens ha facilitat la Judit !
Aquest és un contracte que han fet uns pares a una nena de 13 anys, la Noa, al regalar-li el seu primer mòbil, un document amb força normes i carregat d’amor, que posa límits i sobretot protegeix. Un document que busca un compromís a totes bandes,  que uneix i educa.
És un exemple a tenir en compte i una magnífica inversió de futur, només cal una estoneta de preparació, una bona conversa que tots agrairem, pares i fills, estar atents i confiar.
Al mateix llegir aquest contracte, per un moment ens podem plantejar quin ús en fem nosaltres els adults?
Aprofitem  l’oportunitat d’aprendre a fer aquest pas, tant important pels nostres fills, amb consciència,  val la pena posar uns bons fonaments a l’hora ajudar-los a créixer en mig de tecnologia que a vegades ens fa veure les coses de manera superficial i impersonal.
CONTRACTE DEL MÒBIL DE LA NOA.
Us facilitem el contracte sencer perquè el pugueu llegir amb la calma tot i que són 19 punts molt fàcils de llegir i que no dedicareu més de 10 minuts que creiem que són essencials!!!

 1. El telèfon és de la teva mare. Ella te l’ha cedit i ella pagarà les factures. Tens una mami estupenda, oi?
 2. Els papis SEMPRE sabran la contrasenya. Prometem no tafanejar en les teves trucades o missatges però ens reservem el dret a revisar l’estat de la configuració del telèfon i del seu estat de seguretat i vulnerabilitat, així com les aplicacions instal·lades en qualsevol moment i sempre que ho considerem necessari. Tu podràs estar davant.
 3. Utilitzaràs el telèfon única i exclusivament per parlar, xatejar per WhatsApp, jugar i escoltar música. Bé, també per fer fotos (després parlem d’això). No pots donar-te d’alta en xarxes socials tipus Facebook, Twitter o Instagram. Això va igualment per la tablet.
 4. Si sona el telèfon, contesta de manera educada. No ignoris mai una trucada si a la pantalla posa “Mama, Papa, Àvia o Avi”, mai!
 5. El mòbil romandrà apagat tots els dies entre les 21:00 i les 8:00 del dia següent. A més, no el podràs usar fins que no tinguis acabats tots els deures del dia i, fins aquest moment haurà d’estar apagat i lluny del lloc d’estudi.
 6. Està prohibit portar el telèfon al col·legi.
 7. Queda prohibit utilitzar-lo per mentir, burlar-te d’un altre company o enganyar. En el supòsit que això passes, s’inhabilitarà el mòbil per un mes la primera vegada, tres mesos la segona i per temps indefinit si hi hagés un tercer cop. Això serà així, t’ho diem els papis, no vulguis comprovar-ho.
 8. No participis en converses que pugin ferir o molestar als altres. Abans de res sigues una bona amiga (això és fonamental) o si no, queda’t al marge de les disputes. Si la que es insultada ets tu, ens ho comunicaràs immediatament, ens mostraràs els missatges i nosaltres adoptarem les mesures oportunes.
 9. No diguis res a ningú, ni per missatge ni per telèfon, que no diries en persona ni en veu alta davant dels teus pares.
 10. Queda prohibit contactar amb ningú que no coneguis personalment.
 11. Si utilitzes Internet, utilitza informació que no t’importi compartir amb els teus pares. Si tens alguna pregunta sobre qualsevol cosa, ens ho preguntes directament als “país”.
 12. Sigues educada i respectuosa amb l’ús del mòbil. Apaga’l o posa’l en silenci i guarda’l en públic (sobretot en un teatre, cinema o mentre estàs parlant amb una altre persona). A l’escola no hi ha problema doncs no el pots portar…. no ets una mal educada, no permetis que el mòbil et canviï.
 13. No facis MAI fotos del teu cos “lleugera de roba” ni de cap altra persona i menys encara les reenviïs si les reps al teu telèfon. Això és molt perillós i podria arruïnar la teva vida d’adolescent, d’universitària, inclòs d’adulta. És una pèssima idea! Si poses una foto teva a Internet, és incontrolable i un cop surt del les teves mans i del teu dispositiu, és gairebé impossible fer que desaparegui.
 14. No facis fotos ni vídeos de tot, les millors fotos les portaràs sempre al cap i al cor sense necessitat de telèfons. Fotos, poques i bones.
 15. A vegades deixa el telèfon a casa i queda’t tranquil.la amb aquesta decisió. No forma part de tu ni del teu cos. Aprèn a viure sense ell. Hi ha coses a Internet que és millor perdre-les de vista, fes-nos cas! Són una veritable porqueria.
 16. La teva generació té la sort de tenir molta facilitat per accedir a la música, aprofita-ho! no escoltis sempre el mateix que escolta tothom, escolta música variada, la clàssica inclosa, n’hi ha que segur t’agradarà. Els papes et poden donar consell sobre música que segur t’encantarà.
 17. Baixa’t jocs interessants, que et facin pensar, que t’ajudin a raonar; no et limitis als jocs que les teves “col·legues” juguen sempre.
 18. Molt provablement “ficaràs la pota” i et confiscarem el telèfon, t’enfadaràs molt amb nosaltres i ens asseurem per parlar-ne.
 19. Potser la tornaràs a “cagar”, et tornarem a confiscar el mòbil, et tornaràs a enfadar amb nosaltres i inclòs amb tu mateixa. Ens tornarem a asseure per parlar sobre això i tornarem a començar. Tu i els papis estem aprenent sense parar. Estem de la teva part i estem junts en això!