Ves al contingut principal

Avaluació de les fonts d'informació a l'entorn professional i acadèmic

La informació, que té un creixement exponencial amb l'era de les noves tecnologies, permetent un accés, creació i difusió fins ara impensables, és una qüestió que mereix atenció.


No tota la informació què trobam és vàlida per tal de respondre a les nostres necessitats. Tampoc tot és fiable. És per això haurem de fer servir el nostre esperit crític, i avaluar aquella informació que rebem o cerquem. A hores d'ara, l'avaluació de les fonts d'informació per part dels alumnes a partir del primer cicle i posteriors, hauria de ser objecte de matèria acadèmica. Al llarg de tota la nostra vida, ens trobarem davant la necessitat de fer recerca, ja sigui per temes personals, acadèmics o professionals. És evident que a la primera font que fem servir per cercar informació és internet, i com és molt ample el seu abast, hem d'estar formats per la recerca. Aquí teniu uns criteris que podeu tenir en compte a l'hora d'avaluar una font d'informació. + Avaluar l' entorn en què trobam la informació, és a dir; hem de mirar si pertany a una institució, organització o persona reconeguda i d'autoria demostrable. En aquest sentit, la Wikipedia o els primers resultats del "San Google" poden ser un primer contacte, un fil del què estirar, però possiblement, haurem d'especificar la nostra cerca i consultar fonts que puguin contenir informació tractada des de l'organisme més proper a lo què cercam. + Per començar l'apropament al què cercam, ens serviran molt les obres de referència (diccionaris, encicliopèdies, who is who). Enciclopèdies com la Catalana, o diccionaris com la RAE, ofereixen la possibilitat de cercar a texte complet de forma gratuita en línea. + Les pròpies institucions ofereixen informació àmplia dels seus serveis i continguts. + Es tracta també d'avaluar si els resultats de la nostra cerca s'ajustan al nostre nivell educatiu. També s'ha de tenir en compte la profunditat amb la que volem enfrontar el tema sobre el que estem realitzant la cerca. + L'actualitat de la font d'informació i de les dades que trobam, també poden ser criteris a tenir en compte a l'hora de decidir fer servir aquesta informació. Quins altres criteris proposau vosaltres, quins feu servir?

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Parlarem de patrimoni documental, parlarem dels arxius audiovisuals i de premsa que han de ser accessibles a la societat de coneixement, del 4.0

Parlarem de patrimoni documental, parlarem dels arxius audiovisuals i de premsa que han de ser accessibles a la societat de coneixement, del 4.0.
Els que seguiu aquest bloc o bé si us ve a bé fer un tomb, us adonareu de la sensibilitat expressada cap els sistemas d'organització de la informació. això ve donat per la professió d'arxivista documentalista i bibliotecària que desenvolupo. Professió que visc amb passió d'ençà que vaig a entrar en contacte amb el estudis de Biblioteconomia i Documentació al a Universitat de Granada i posteriorment a la Universitat de Barcelona.
Des de l'any 2005 que dtreballo a un mitjà de comunicació radiofònic que és el públic de les Illes Balears, IB3 Ràdio. Ja aleshores la proposta que vaig realitzar pel sistema de gestió de la informació i arxiu de la ràdio, era un sistema flexible per la conservació i la recuperació, així com per la difusió i amb vistes de ser accessible a tothom. Seguint pautes d'organismes internacionals com són…

Un contracte d'us del mòbil a una nina de 13 anys

Les coses clares per davant! També amb els nostres infants ja que reflexa el respecte cap a ells com a persones que són, tot i que estiguin al nostre càrrec per ser menors.
És una bona pràctica pactar, acordar i anar amb les normes i lo que esperam per davant. Així anam conformant una relació sana amb els nostres infants i ens mostram i teixim com persones/societat respectuoses, sobretot amb les pràctiques que portem a terme. I m'ha agradat moltíssim llegir l'entrada al Bloc de Pares"El Contracte personal del mòbil". És un exemple de contracte que han fet uns pares a una nina de 13 anys, la Noa. Segur que podeu afegir, modificar o proposar noves "clàusules" i aquest seria un model que com a punt de partida us pot resultar profitós.
La meva filla Aurora fa un temps que em demana tenir mòbil. Té 10 anys i els seus companys i companyes fan servir el mòbi ja des dels 9 anys. No tothom però sí una gran part. De moment no té mòbil n'Aurora, però quan tingui …

Las series de dibujos animados y los valores educativos que transmiten

Empecé pensando en los juguetes con los que juegan mis hijas y acabé valorando lo que pueden ver en la televisión. Respecto a lo que pueden ver en la televisión, ya he realizado algunos actos de censura; les he prohibido ver series que entre las niñas de su edad (3-6), también están de moda como "Winx Club" o "Monster’s High", porque considero que son sexistas y que además esos personajes femeninos tienen rasgos que resaltan la sexualidad femenina con tendencia a idealizar el cuerpo de la mujer y a someterlo: tacones altísimos, maquillaje a reaudales, escotes y mini mini faldas, además con esos culos enormes, las cinturitas de avispa y los pechos de punta… Fomentar la esclavitud de la mujer por llegar al prototipo ideal de imagen femenina (vista principalmente desde el punto de vista masculino), no me parece un buen aprendizaje. En ese sentido, también me parecen asuntos serios para reflexionar y tomar decisiones.A los padres nos toca asumir el papel de educadore…